Skifteretten
At skifte betyder at fordele. Man skaffer sig et overblik over afdødes ejendele og fordeler dem, så de enten er i afdødes efterladte ægtefælles fortsatte eje, eller de bliver egentligt fordelt mellem afdødes arvinger.
Skifteretten indkalder selv den, der står som kontaktperson på dødsanmeldelse til et såkaldt åbningsmøde. Der kan gå tre til fem uger efter dødsfaldet, inden mødet finder sted, og i den tid må arvingerne hverken fordele afdødes indbo eller betale afdødes regninger.
Boet skal, så at sige, stå urørt hen indtil skifteretten åbner det. På åbningsmødet beslutter man sammen med medarbejderen fra skifteretten, hvordan afdødes bo skal skiftes.
Der er flere muligheder, som er afhængige af blandt andet afdødes formue og familieforhold. Man kan enten helt lade være med at skifte, så boet tilfalder den efterladte. Man kan skifte privat, hvor arvingerne selv sørger for alting, eller man kan skifte, hvor skifteretten udpeger en autoriseret bobestyrer.
Det er en god ide at finde så mange papirer frem som muligt inden åbningsmødet. Det kan være om boets størrelse og afdødes familieforhold eller følgende eksempler:
- Afdødes sidste årsopgørelse, kontooversigt og lønsedler
- Testamentet
- Oplysninger om afdødes gæld, aktier, obligationer, fast ejendom og ægteskabelige stilling
- Begravelsesregningen
- En liste med arvingernes navne, adresser og cpr-numre
Det kan tage lang tid at behandle et bo. Men der er fastsat nogle grænser for, hvor lang tid, man må være om det. Hvis man skifter privat, kan arvingerne vente op til 15 måneder med at indsende den endelige beskrivelse af, hvem der har fået hvad, til skifteretten og skattevæsenet. Ved skifte med en autoriseret bobestyrer er fristen to år.
Den Lokale Bedemand i Faaborg, Svendborg Ringe hjælper Dem gerne, hvis De har yderligere spørgsmål vedrørende arv og testamente i forbindelse med dødsfald.